Het Torentje
augustus 23, 2021 om 15:08,
Geen reacties
Het Torentje, het wel bekende gebouwtje aan het Binnenhof in den Haag, speelt in de historische roman ‘Het torentje van Adelheid’ een belangrijke rol. Iedereen weet eigenlijk wel als men in het nieuws hoort dat er ‘Torentjesoverleg is’ waar men het over heeft. Het gebouwtje dateert al van 1354 en was het zomerprieel van de graven van Holland. Het was verbonden met de grafelijke tuin door een ophaalbruggetje. Later werd op de plek van de tuin het Mauritshuis gebouwd. In de 14de en 15de eeuw was het in gebruik bij de beheerder van het Binnenhof. Het had vele functies zoals een herberg, ja het deed zelfs dienst als gevangenis, als wijnkelder, bottelarij en conciërgewoning. In 1798 werd het de werkkamer van de secretaris-generaal van het ministerie Binnenlandse Zaken, gesitueerd op de eerste etage. Het Torentje werd in 1849 door Thorbecke in gebruik genomen als minister van Binnenlandse Zaken. Het werd het domein van de Eerste Minister, want in die tijd was er nog geen sprake van een Minister-President of Premier. Toch wisselde het daarna nog weleens, maar uiteindelijk werd het pas onder Ruud Lubbers de vaste werkplek van de minister-president.Hierbij nodig ik jullie, mede namens uitgeverij Zomer & Keuning uit om donderdag 9 september a.s. aanvang 19.00 uur de presentatie bij te wonen van mijn nieuwe historische roman ‘Het torentje van Adelheid’ bij boekhandel Paagman aan de Lange Poten 41 te Den Haag. Na afloop van de presentatie is er tot 21.00 uur een signeersessie.Lees de gratis preview hier >> https://www.zomerenkeuning.nl/preview-het-torentje-van.../![]()

Het Torentje, het wel bekende gebouwtje aan het Binnenhof in den Haag, speelt in de historische roman ‘Het torentje van Adelheid’ een belangrijke rol. Iedereen weet eigenlijk wel als men in het nieuws hoort dat er ‘Torentjesoverleg is’ waar men het over heeft.
Het gebouwtje dateert al van 1354 en was het zomerprieel van de graven van Holland. Het was verbonden met de grafelijke tuin door een ophaalbruggetje. Later werd op de plek van de tuin het Mauritshuis gebouwd. In de 14de en 15de eeuw was het in gebruik bij de beheerder van het Binnenhof. Het had vele functies zoals een herberg, ja het deed zelfs dienst als gevangenis, als wijnkelder, bottelarij en conciërgewoning. In 1798 werd het de werkkamer van de secretaris-generaal van het ministerie Binnenlandse Zaken, gesitueerd op de eerste etage. Het Torentje werd in 1849 door Thorbecke in gebruik genomen als minister van Binnenlandse Zaken. Het werd het domein van de Eerste Minister, want in die tijd was er nog geen sprake van een Minister-President of Premier. Toch wisselde het daarna nog weleens, maar uiteindelijk werd het pas onder Ruud Lubbers de vaste werkplek van de minister-president.
Hierbij nodig ik jullie, mede namens uitgeverij Zomer & Keuning uit om donderdag 9 september a.s. aanvang 19.00 uur de presentatie bij te wonen van mijn nieuwe historische roman ‘Het torentje van Adelheid’ bij boekhandel Paagman aan de Lange Poten 41 te Den Haag. Na afloop van de presentatie is er tot 21.00 uur een signeersessie.
Lees de gratis preview hier >> https://www.zomerenkeuning.nl/preview-het-torentje-van.../