Ook grote letterboek voor De thuishaven aan de Westerschelde
Grote Letterboek roman Tussen rang en stand
Grote letterboek Op de adem van de tijd
Omslag nieuwe roman
Nieuwe historische roman 'Het verdwenen kind' zojuist verschenen
Zojuist verscheen bij uitgeverij Davey Jones Publishing de historische roman ‘Het verdwenen Kind’. De geschiedenis speelt zich af in 1900 op ons eiland Hoeksche Waard, namelijk in ’s-Gravendeel, waar de familie Koster dicht bij het veer aan de rivier de Dordtse Kil woonde.
Het verhaal is gebaseerd op de echte feiten, krantenartikelen en rechtbankverslagen. Deze omslag geeft een prachtig beeld van de jonge moeder Neeltje Koster. Zij speelt de hoofdrol in deze roman. Na de verdwijning houdt zij zich op de been door de langslopende rivier juist te omarmen. Jarenlang legt ze, eenzaam uitkijkend over de rivier, het kabbelende water dat zo zwart kan zijn, haar verdwenen kind iedere avond symbolisch te slapen in de bedding van de rivier. Alles in het leven heeft een doel zo redeneert ze. Ook haar zoon heeft een opdracht, naar haar idee wordt hij ingezet om iets anders op te lossen.
Waar ze geen rekening mee heeft gehouden is hoe de dorpsbewoners reageren, groepjes vormen en beschuldigingen uiten ten aanzien van vermeende daders in het dorp die het kind zouden hebben ontvoerd. Haar huwelijk gaat slecht en verbeten en tegen alles in houdt ze vol om niet in de rouwdracht te lopen. Dat zou immers een overgave betekenen.
Waar niemand rekening mee heeft gehouden is dat maar liefst twaalf jaar later (1912) in het Zeeuwse Sint Maartensdijk een jeugdige zwerver wordt opgepakt. De beurtschipper uit 's-Gravendeel die op Zeeland vaart, herkent in de jongen vanwege een litteken boven zijn linkeroog de eerder verdwenen Reinier Koster.
Ook voor deze laatste hoofdstukken geven de rechtbankverslagen duidelijk richting aan het verloop van dit verhaal. Is de jongen de verdwenen Reinier? Van DNA-onderzoek was geen sprake, al was dat al wel uitgevonden in 1869. Men wist toen nog niet dat DNA erfelijke eigenschappen bevatte. De spanning is te snijden, want hoeveel jongens van juist die leeftijd lopen er met een litteken boven het linkeroog rond? Bij Reinier Koster werd dat veroorzaakt tijdens een ongelukje bij de melkwagen. Is dat niet het grootste bewijs?
Het is een van die bijzondere verhalen die een prachtig beeld geven van de historie rond 1900. De angst, de zoektocht, de achterdocht en boosheid, maar ook de rechtspraak in die jaren komen aan bod. Maar vooral wat doet dat met de inwoners?
Deze historische roman getiteld ‘Het verdwenen kind’, paperback is tegen € 17,95 te koop bij de boekhandel en via de bekende webwinkels. E-book en luisterboek volgen later.
De omslag van de historische roman 'Het verdwenen kind'
Waar ze geen rekening mee heeft gehouden is hoe de dorpsbewoners reageren, groepjes vormen en beschuldigingen uiten ten aanzien van vermeende daders in het dorp die het kind zouden hebben ontvoerd. Haar huwelijk gaat slecht en verbeten en tegen alles in houdt ze vol om niet in de rouwdracht te lopen. Dat zou een overgave betekenen.
Waar niemand rekening mee heeft gehouden is dat maar liefst twaalf jaar later (1912) in het Zeeuwse Sint Maartensdijk een jeugdige zwerver wordt opgepakt. De beurtschipper uit 's-Gravendeel die op Zeeland vaart, herkent in de jongen vanwege een litteken boven zijn linkeroog de eerder verdwenen Reinier Koster.
Ik heb er met plezier aan geschreven, maar 'zonder hulp vaart niemand wel' zeggen ze weleens. Dat geldt ook hier. Daarom bedank ik Will van Velsen uit 's Gravendeel die ooit de gegevens en gebeurtenissen voor het archief al in chronologische volgorde had gezet. Daarnaast historische onderzoeker Huib Wolf die voor mij in de krantenarchieven dook en veel mooi materiaal over de zaak naar boven haalde. Niet alleen de feiten, maar ook de rechtbankverslagen en de namen van de gedaagden en getuigen en iedereen die een rol speelde in deze bijzondere historie. Zo kon ik het zoveel mogelijk naar waarheid optekenen. Maar zoals altijd geldt bij mijn historische romans de ware geschiedenis maar overgoten met een sausje van mij.
Grote letterboek Op de adem van de tijd
Mooie recensie: De brieven van het hof
Hallo Marja,
Zojuist verschenen 'Op de adem van de tijd' historische roman
Zojuist verscheen bij uitgeverij Davey Jones Publishing de door Marja Visscher geschreven historische roman ‘Op de adem van de tijd’. Een roman waarvoor ze dit keer de in 1829 geboren Nederlandse toneelspeelster Suzanna Nanette Sablairolles voor het voetlicht brengt.
Niet verrassend dat de uitgever juist in deze periode met deze historische roman uitkomt, gezien de Sint- en Kerstvieringen is dit voor de leesliefhebber van deze schrijfster een mooi cadeau. Na maandenlang schrijven heeft Marja kans gezien om de laatste vier dagen van de veel te vroeg gestorven toneelspeelster Sablairolles in beeld te brengen. ‘Om haar plotselinge dood hing bij mijn onderzoek een zweem van geheimzinnigheid. Waarom schreven de kranten destijds in 1867 met geen enkel woord over de oorzaak van haar vroege dood? Waarom werd gezwegen over het feit dat haar tegenspeler Pierre Morin en haar kinderen wellicht meeliepen in de stoet toen zij in Amsterdam op een koude winterdag in januari werd begraven. Waarom geen melding dat zij notabene op haar verjaardag is gestorven?’ vertelt Marja over wat haar inspireerde om juist in de toneelwereld te duiken voor deze roman.
Visscher: ‘Uit mijn
onderzoek blijkt dat niemand afwist van het feit dat ze hoogzwanger was, toen
ze haar zware dubbelrol speelde tot vier dagen voor ze was uitgerekend. Haar
toneelkleding zorgde ervoor dat er veel verborgen bleef. Ook de grens tussen
het podium en haar privéleven blijkt flinterdun. Eigenlijk speelde ze in beide
werelden haar rol met verve. Er was een drie-eenheid om haar heen waar ze sterk
op leunde. Mannen die allemaal een rol speelden en een bijdrage leverden waardoor
zij zich zo geweldig kon ontwikkelen tot een heuse toneeldiva. De getrouwde Pierre
Morin als haar tegenspeler en grote liefde, haar mecenas Tommy die haar kleedde
en dan nog haar persoonlijk regisseur, de bij het Nederlands toneel bekende schouwburg
directeur, toneelspeler/regisseur Anton Peters die haar na de dood van haar
ouders opving en haar leven min of meer regisseerde. De drie mannen betekenen
heel veel voor haar. Deze drie-eenheid dreigt echter uit elkaar te vallen en
wat gebeurt er dan met haar? In haar laatste uren nodigde ze journalist/recensent
Pieter Staal uit voor een interview. Tijdens het interview kun je je als lezer
afvragen of hij de vierde man was die haar met geheimen omgeven leven
binnenwandelde. Zelf had Staal het gevoel dat hij meewerkte aan haar necrologie,’
aldus Marja Visscher die weer veel historisch onderzoek deed alvorens ze aan
deze roman begon te schrijven.
‘De uitdaging bij dit boek was wel dat ik in 70.000 woorden de laatste vier dagen van haar leven heb vastgelegd. Het is naar mijn idee een prachtig, maar ook spannend verhaal geworden, waarbij de uitkomst voor elke lezer heel verrassend zal zijn, als de geheimen van haar leven langzaam in het boek worden onthuld.
Op de adem van de tijd – historische roman – ISBN 978 94 6493 150-1 – het boek verschijnt tevens als e-book en luisterboek – Uitgeverij: Davey Jones Publishing – prijs paperback € 16,95. Te koop bij iedere boekwinkel en via de bekende internet webwinkels.
De brieven van het hof is beoordeeld met vijf*****
Weergaloos!! Vijf sterren ***** Koning Willem I gaat in dit boek, op historische feiten berustend, op zoek naar een nieuwe liefde daar zijn eerste vrouw is overleden. Zijn keus voor zijn nieuwe vrouw laten de zaken aan het hof, de regering, pers en de bevolking bepaald niet ongemoeid. Razend mooi geschreven boek, van de hand van meesterschrijfster Marja Visscher. Namens: Bolix uit Rotterdam
Schrijven 'Op de adem van de tijd' was mooi avontuur
Op de adem van de tijd, start van een nieuwe historische roman
De Nederlandse toneelspeelster Suzanna Nanette Sablairolles neemt in 1867 na haar laatste zware rol voor korte tijd afscheid van haar enthousiast publiek. Wat niemand weet is dat ze hoogzwanger haar zware dubbelrol heeft gespeeld tot vier dagen voor ze is uitgerekend. Haar kleding heeft er voor gezorgd dat er veel verborgen is gebleven. De grens tussen het podium en haar privéleven is flinterdun, maar ze speelt haar rol met verve. Haar tegenspeler Pierre Morin, haar mecenas Tommy en haar persoonlijk regisseur Anton Peters betekenen veel voor haar. De drie-eenheid dreigt echter uiteen te vallen. Is journalist van het Algemeen Handelsblad, Pieter Staal de vierde man die voor een interview haar met geheimen omgeven leven binnenwandelt? Zelf heeft hij het akelige gevoel dat hij meewerkt aan haar necrologie.
Persbericht het Kompas herdrukken
Al veel leuke reacties gekregen op de remake van twee nieuwe titels. Boeken die bij uitgeverij Zomer & Keuning een hele nieuwe uitstraling hebben meegekregen. Twee historische romans waarvan blijkt dat er toch ook nog lezers zijn die ze destijds niet hebben gelezen. Hoe mooi is dan zo'n tweede kans, na een poosje uitverkocht te zijn geweest. Met dit artikel in het Kompas is iedereen weer op de hoogte. Nu het weer blijkbaar half volgende week toch een keer de herfst gaat vertegenwoordigen, misschien een idee voor een boekje in een gezellig hoekje?! Bovendien, het lijkt misschien nog ver maar straks wellicht ook leuk als Sint of Kerst presentje. De boeken zijn er ook als e-book en luisterboek. Kijk ook eens op mijn website: www.marjavisscher.nl Luister- en e-books zijn te koop bij Boekenwereld via mijn webshop, waar ook het boek over Benjamin Franklin te bestellen is.
De muze van de kunstschilder
Volgende week (26 september a.s.) verschijnt bij Zomer & Keuning een remake van de historische roman 'Maannachten' nu getiteld 'De muze van de kunstschilder' waarin Joséphine Fesser in de zomer van 1860 in de Parijse kunsthandel de kunstenaar Johan Barthold Jongkind tegenkomt. Vanaf het moment dat Joséphine een schilderij van hem koopt en hem uitnodigt om bij haar te komen eten, wijkt hij nauwelijks nog van haar zijde. Zij wordt zijn toegewijde vriendin, zakenpartner en muze. De muze van de kunstschilder is een verhaal over leven voor de kunst en leven voor de liefde. Lees deze bijzondere onalledaagse liefdesgeschiedenis tussen Joséphine en Jongkind (1819-1891). Het boek is voorzien van een prachtige nieuwe omslag! Geniet ervan! Het boek is uiteraard ook weer verkrijgbaar als e-book en luisterboek!
Laat je verrassen door Bruna en de week Top 6
Kijk, hier word ik nu reuze blij van. Laat je verrassen door de 'Bestsellers Folder' van Bruna. 'De brieven van het hof' staat in de week Top 6. Morgen is het zover dan is de historische roman uitgegeven door Zomer & Keuning overal te koop. Niet alleen als papieren versie, maar ook als e-book en luisterboek. Nou ja zeg, beter kunnen we hem niet aankondigen!
Presentexemplaren 'De brieven van het hof'
Ik heb ze in mijn bezit, de presentexemplaren bedoel ik van mijn historische roman getiteld 'De brieven van het hof'. Haha nou jullie nog! De boeken zijn reeds te bestellen via de jullie bekende kanalen. De roman verschijnt 30 augustus a.s. ook als e-book en luisterboek. Aan jullie de eer om er in te beginnen en draag daarom in liefde deze bijzondere geschiedenis aan jullie over om er wat van te vinden!
Zomeraanbieding 2023 De brieven van het hof
In de Zomeraanbieding herinnerde Zomer & Keuning al aan mijn nieuw te verschijnen historische roman 'De brieven van het hof'. Een historische roman gebaseerd op de teruggevonden brieven van koning Willem I waardoor ik dicht bij de bron kon blijven.
Henriëtte d’Oultremont de Wégimont is hofdame van Koningin Wilhelmina van Pruisen, de eerste echtgenote van Koning Willem I. Anderhalf jaar na haar overlijden vraagt hij Henriëtte ten huwelijk. Dit leidt niet alleen tot grote opschudding binnen de koninklijke familie, maar meer nog bij de regering en het land. Henriëtte is immers geen prinses en ook nog eens rooms-katholiek, terwijl men net de afscheiding met België achter de rug heeft. De koning wordt door de regering voorgehouden dat het burgerlijk wetboek niet voorziet in een morganatisch huwelijk zoals de koning voorstelt.
In het land breken opstanden uit die worden gevoed door de kroonprins, de latere koning Willem II, die vooral de pers kwaadaardig opzweept. Hij is fel tegen een huwelijk terwijl zijn zus en broer er niet direct een menig over hebben. Er verschijnen spotprenten van haar en de koning en Henriëtte krijgt de spottende bijnaam ‘Jetje Dondermond’. Ook binnen de kring van hofdames breekt veel ophef uit met name omdat hofdame Julie von der Goltz, moeder van vier buitenechtelijke kinderen van de koning, gepasseerd werd voor een huwelijk. De koning blijft bij zijn besluit en kiest voor Henriëtte. Julie trekt zich terug in het Niederländische Palais aan de boulevard Unter den Linden in Berlijn, waardoor het voor Willem en Henriëtte onmogelijk wordt om daar te verblijven en elkaar in alle rust te ontmoeten.
Henriëtte wordt zo bedreigt dat ze besluit met wat vrienden een reis naar Italië te maken, maar bleef via een drukke briefwisseling in contact met de koning. De ophef in Nederland wordt echter zo groot dat Henriëtte in een brief laat weten van het huwelijk af te zien. De koning is te neer geslagen en verdrietig. Dan neemt hij een heel zwaar besluit waar iedereen in Nederland van opkijkt....
Uiteraard verschijnt deze historische roman ook als e-book en luisterboek.
'De Wolkenkijker' wordt 'De Thuishaven aan de Westerschelde'
Vandaag verschijnt het e-book en het luisterboek 'De thuishaven aan de Westerschelde' (een remake van de historische roman 'De Wolkenkijker'). Omslag en titel kregen een verfrissende aanpassing. Voor wie het boek nog niet heeft gelezen, veel lees en luisterplezier. De papierenversie verschijnt 26 september a.s.
Historisch onderzoek naar 'Het verdwenen kind'
Vanmiddag er even op uit om in 's-Gravendeel wat punten in het dorp te gaan bekijken. Zomaar uit het niets ben ik tegen een interessant archiefstuk aangelopen dat zich in 1900 in dit Kildorp afspeelde getiteld 'Het verdwenen kind'. Een hoofdrol voor de vijfjarige Reinier Koster verdronken in De Kil vlak bij de pont waar het gezin woonde, of toch niet is er iets heel anders gebeurd? Een prachtig historisch gegeven dat direct mijn aandacht trok. Inmiddels staat het eerste hoofdstuk op papier en heb ik mijn lijntjes voor 16 hoofdstukken uitgezet. Wat gebeurde er daar aan de Kildijk? En hoe deed men dat destijds toen er van DNA onderzoek nog geen sprake was?
De brieven van het hof
Dit weekend en begin volgende week de drukproef nakijken van de historische roman 'De brieven van het hof' die eind augustus bij uitgeverij Zomer & Keuning zal verschijnen. Een bijzonder verhaal met een inkijkje in het leven van hofdame Henriëtte d'Oultremont. Nu ik het doorlees is het in mijn optiek weer een prachtig verhaal geworden over een sterke vrouw die niets bespaard is gebleven. Dit alles op basis van de op een bijzondere manier teruggevonden brieven van de koning aan Henriëtte. Dichter kun je niet bij de waarheid komen. Aan deze roman zat nog veel extra werk. In de hogere kringen sprak men in die tijd in de Franse taal. Omdat ik deze brieven, geschreven in het Frans daarvoor eerst heb moeten vertalen, werd ik getroffen door de intensiteit en de absurditeit waarmee de koning en Henriëtte te maken kregen terwijl er kostbare jaren van samenzijn verloren gingen.